Gelaagd glas is samengesteld uit ten minste twee glasplaten die over hun gehele oppervlakte opeengelijmd zijn met een tussenlaag. Die tussenlaag kan bestaan uit een (of meerdere) kunststoffolies, een hars of een gel en heeft tot doel de glasplaten aan elkaar te lijmen en daardoor bijkomende prestaties aan het eindproduct te verlenen.

Die prestaties kunnen onder andere bestaan in de beperking van het gevaar voor kwetsuren bij glasbreuk, inbraakbeveiliging, beveiliging tegen vuurwapens en ontploffingen, brandbeveiliging, geluidsisolatie, decoratie.

De fabricatiemethode van gelaagd glas hangt af van de tussenlaag. Voor kunststoffolies gaat het om een walsproces, de folie(s) tussen de glasplaten wordt(en) geplaatst, de eventuele luchtbellen weggewalst worden en dat de onderlinge hechting verkregen wordt door het geheel in een autoclaaf te plaatsen aan hoge druk en temperatuur. In geval van harsen wordt een gietproces toegepast waarbij aan de omtrek van het glas een afstandhouder wordt geplaatst, waarna het vloeibare hars tussen de glasplaten gegoten wordt en dat hars vervolgens gehard wordt onder UVlampen door een polymerisatiereactie.

Gelaagd is veelal samengesteld met gehard glas en kan hierdoor niet meer gesneden of bewerkt worden. Wanneer het glas breekt, valt het in kleine deeltjes (met afgevlakte kanten) uiteen, met beperkt risico op verwondingen.

 

Voorbeelden van toepassingen zijn:

  • Deuren en deurgehelen (gelaagd gehard)

  • Binnenwanden

  • Beloopbaar

  • Anti-inbraak

  • Anti-vandalisme

  • Kogelwerend